πλαίσιο λειτουργίας της ομάδας εναλλακτικής εκπαίδευσης

Πρόταση για πλαίσιο λειτουργίας της ομάδας εναλλακτικής εκπαίδευσης.

   Είναι πλέον αναμφισβήτητο: το σύγχρονο σχολείο απέχει πολύ από τις ανάγκες των νέων και της κοινωνίας και κοντεύει να είναι ένας απλός καταναγκασμός.

   Η ομάδα εναλλακτικής εκπαίδευσης του Α.Σ.Τ.Ο.-επικοινωνούμε, και όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ομάδα, (μαθηματικοί, φιλόλογοι, αρχαιολόγος, φυσικός και φοιτητές)  έδωσαν την ευκαιρία σε όσους την παρακολούθησαν να διαπιστώσουν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος προσέγγισης της γνώσης με διεπιστημονικότητα, επικοινωνία, έρευνα, παιχνίδι και καθοδηγούμενη ανακάλυψη της γνώσης.

   Εκτιμούμε πως αν στοχεύουμε σε ένα άλλο σχολείο, η βιωματική μάθηση, η διεπιστημονική προσέγγιση, η ομαδική εργασία, η εργασία μέσα και έξω από τη σχολική αίθουσα, θα έπρεπε να αποτελούν βασικό κορμό της εκπαίδευσης. Τα εφόδια που θα πάρουν οι μαθητές από  ένα τέτοιο σχολείο, θα είναι οι αυριανές ευκαιρίες τους για κοινωνική πρόοδο και επιτυχία. Και αυτό θα αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς κοινωνικές, οικονομικές, μορφωτικές, θρησκευτικές ή πολιτισμικές διακρίσεις και ανισότητες.

   Σε αυτή την κατεύθυνση θα ξαναστήσουμε την αίθουσα εναλλακτικής διδασκαλίας  ( σε αίθουσα στην πλαζ)  και θα «επικοινωνήσουμε» με μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και όλη την κοινωνία,  ώστε σιγά σιγά να συνειδητοποιήσει η κοινωνία τι σημαίνει  αυτό το άλλο σχολείο που ονειρευόμαστε και να διατυπωθεί το αίτημα:  να αλλάξει το σχολείο και από σχολείο-φυλακή να γίνει χώρος χαράς και δημιουργικής συνεύρεσης με όλο και περισσότερους δίαυλους επικοινωνίας με την ίδια την κοινωνία.

   Στο διαδραστικό χώρο που θα ξαναστήσουμε θα παρέχουμε: 

Ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο, διαδραστική επαφή με τα εκθέματα. Τρίωρο βιωματικό πρόγραμμα. Παιχνίδια και ανάλυση στόχων. έντυπο υλικό με ιδέες και προτάσεις για εφαρμογή στο πλαίσιο του ισχύοντος σχολικού προγράμματος.

"Αν επιθυμείς διαφορετικά αποτελέσματα, μην κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. «Αλβέρτος Αϊνστάιν»

Πέμ, 29/10/2020 - 21:44 -- sakis.roditis