Η ομάδα νέων σε επικοινωνιακή δράση ( Σάββατο 9/11/2018 και κάθε Σάββατο 7-9μ.μ.)

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ, BOAL AUGUSTO.

Το θέατρο του Καταπιεσμένου είναι θέατρο υπό την πλέον αρχαϊκή έννοια του όρου: όλα τα ανθρώπινα όντα είναι ηθοποιοί, γιατί δρουν, και θεατές, γιατί παρατηρούν. Είμαστε όλοι θεατές - ηθοποιοί. Το θέατρο του Καταπιεσμένου είναι μια μορφή θεάτρου μεταξύ όλων των άλλων.

Η Ομάδα νέων έπεξε ένα παιχνίδι βασισμένο σε μια δραστηιότητα σε ένα σεμινάριο του AUGUSTO BOAL  που το παραθέτουμε για κάθε χρήση:

                                                                             

Έχουμε βάλει καρτελίτσες με επαγγέλματα στις πλάτες των συμμετεχόντων, ώστε όλοι εκτός από τους ίδιους να βλέπουν το επάγγελμα που εξασκεί.

  1. Κυκλοφορούν όλοι στο χώρο και συμπεριφέρονται σε όποιον συναντάνε ανάλογα με το επάγγελμα που βλέπουν ότι εξασκεί. (Με παντομίμα, χωρίς να αφήνουν να φανεί το επάγγελμα)
  2. Μπαίνουν όλοι σε ιεραρχική σειρά, με πρώτο το επάγγελμα που η συγκεκριμένη κοινωνία θεωρεί ότι είναι πρώτο.
  3. Βάζουμε τα επαγγέλματα, όπως κατά τη γνώμη μας έπρεπε να είναι.
  4. Ακολουθεί συζήτηση. ( Εδώ ο εμψυχωτής έχει στο νου του ότι το θέμα δεν είναι μια άλλη ιεράρχηση, αλλά η ανάγκη συνύπαρξης και συνεργασίας, χωρίς ιεραρχήσεις)

Πανεπιστημιακός, Προγραμματιστής, Η/Υ, Εισαγγελέας, Αγρότης, Σκουπιδιάρης, Γιατρός, Κομμώτρια, Αεροσυνοδός, Νηπιαγωγός, Οικοδόμος, Αεροσυνοδός, Δικαστικός, Στρατιωτικός, Μηχανικός αυτοκινήτων, Ηλεκτρονικός, Πιλότος, Αρχιτέκτονας, Νυχτοφύλακας, Πωλητής…

Το παιχνίδι πήγε τέλεια και ο σχολιασμός έφερε στην επιφάνεια πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Από αυτά αναφέρω το σημαντικότερο:  Όλοι στην  τρίτη φάση του παιχνιδιού έβαλαν μπροστά το σκουπιδιάρη ή τον αγρότη ή τον εργάτη και ακολούθησαν οι υπόλοιποι.

Στην κουβέντα όμως βγήκε ότι αυθόρμητα επικράτησε αυτή η άποψη: "Θα γυρίσει ο τροχός, θα..." αλλά αυτό είναι μια παγίδα που μας βάζει να θεωρούμε δεδομένη την ιεραρχία. Εμείς πιστεύουμε στην ισότητα και στην ανάγκη να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται όλοι!

 

 

Κυρ, 11/11/2018 - 19:44 -- sakis.roditis