Στόχος της ομάδας είναι να μεταλαμπαδεύσει έναν άλλο τρόπο προσέγγισης της γνώσης με διεπιστημονικότητα, επικοινωνία, έρευνα, παιχνίδι και καθοδηγούμενη ανακάλυψη της γνώσης.
Η βιωματική μάθηση θα έπρεπε να αποτελεί βασικό κορμό της παιδείας και πάνω σε αυτό στηρίζονται τα προγράμματα εναλλακτικής εκπαίδευσης που σχεδιάζει και υλοποιεί με μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Παράλληλα προωθεί τις παραπάνω αξίες με ανοιχτές εκδηλώσεις προς όλους όπως:
Σχολείο ανοιχτό και φιλικό προς τους μαθητές.
Ξεχωριστό website της ομάδας για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες: https://astoenallaktiki.gr/
Περιγραφή του προβλήματος
Το σχολείο υστερεί κατά πολύ από τις ανάγκες των νέων και της κοινωνίας και κοντεύει να είναι ένας απλός καταναγκασμός. Οι νέοι μας δυσκολεύονται να επιβιώσουν στο διεθνές, γρήγορα μεταβαλλόμενο και άκρως ανταγωνιστικό, περιβάλλον.
Τα τρωτά σημεία είναι πολλά και ευδιάκριτα: Το σχολείο δεν παρέχει βασικές γνώσεις και βασικές δεξιότητες. Οι παθογένειες στην υποχρεωτική εκπαίδευση συνεχίζονται και στην τριτοβάθμια, η οποία επίσης δείχνει να πάσχει από έλλειψη προσανατολισμού. Αυτά, οι περισσότεροι κάνουν ότι δεν τα βλέπουν. Δεν μορφώνουμε υπεύθυνους, σκεπτόμενους, καλλιεργημένους κι ευαίσθητους πολίτες.
Φορτώσαμε το σχολείο με όγκους αμάσητων κι αχώνευτων πληροφοριών, οι οποίοι ποτέ δεν γίνονται χρήσιμοι κι αξιοποιήσιμοι για βαθύτερη γνώση. Στην καλύτερη ηλικία των 15 με 18 ετών έχουμε βάλει τα παιδιά στο λούκι της εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Μόνο το φροντιστήριο έχει αξία γι’ αυτούς, οδηγώντας στην αχρήστευση του σχολείου και στην υποβάθμιση των δασκάλων. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη σκέψη μας, Απουσιάζει η ζώνη πολιτισμού από την εκπαίδευση. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη σκέψη μας.
Η σκέψη μας είναι ο δρόμος προς τον κόσμο. Εμείς, πιστεύουμε ότι δεν είναι ο μαθητής που αποτυγχάνει, αλλά ότι το σχολείο είναι ανεπαρκώς σχεδιασμένο.
Ή καλύτερα, μιας και είναι ο κυρίαρχος μηχανισμός αναπαραγωγής του συστήματος, το σχολείο είναι επιστημονικά σχεδιασμένο με στόχο να μην αλλάζει τίποτα.
Παιδαγωγικό πλαίσιο
Τα ανθρώπινα όντα ρέπουν από τη φύση τους προς τη μάθηση και μαθαίνουν ουσιαστικά όταν τους έχει διασφαλιστεί ένα κλίμα ασφάλειας που τα προτρέπει να παραμένουν ανοιχτά στις εμπειρίες τους. Είναι αποδεδειγμένο ότι μαθαίνουμε αυτά που μας ενδιαφέρουν και μάλιστα όταν έχουμε κίνητρο και ότι η γνώση αποκτάται μέσα από το μετασχηματισμό των εμπειριών μας. Επίσης, η γνώση είναι τόσο πιο βαθιά, όσο τα κίνητρα έχουν να κάνουν με την περιέργεια και το ενδιαφέρον των μαθητών και όχι με τους βαθμούς, τις χρηματικές αμοιβές ή τις τιμωρίες.
Με δεδομένα τα παραπάνω, η βιωματική μάθηση θα έπρεπε να αποτελεί βασικό κορμό της εκπαίδευσης
Αν και όλα τα ανανεωτικά εκπαιδευτικά κινήματα πάντα στόχευαν σε παιδαγωγικές διαδικασίες προς την κατεύθυνση των ενεργητικών μεθόδων, στην πράξη δεν είδαμε και μεγάλες προόδους για πολλούς λόγους που αφορούν τόσο τους εκπαιδευτικούς, όσο και την πολιτική βούληση των κυβερνώντων αλλά κυρίως αφορούν τη γενικότερη άποψη της κοινωνίας.
Χωρίς αίτημα και πίεση από την κοινωνία δεν αλλάζει τίποτα. Όμως ένα τέτοιο κίνημα χτίζεται βήμα το βήμα μέσα από καλές πρακτικές, σωστή ενημέρωση, ανατροφοδότηση και ξανά στις ακόμα πιο καλές πρακτικές που θα μας φέρνουν, όλο και πιο κοντά στο στόχο μας.
Η πρότασή μας
Εκτιμούμε πως αν στοχεύουμε σε ένα άλλο σχολείο, η βιωματική μάθηση, η διεπιστημονική προσέγγιση, η ομαδική εργασία, η εργασία μέσα και έξω από τη σχολική αίθουσα, θα έπρεπε να αποτελούν βασικό κορμό της εκπαίδευσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα ξαναστήσουμε την αίθουσα εναλλακτικής διδασκαλίας και θα «επικοινωνήσουμε» με μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και όλη την κοινωνία ώστε σιγά σιγά να διατυπωθεί το αίτημα: Να αλλάξει το σχολείο και από σχολείο φυλακή και να γίνει χώρος χαράς και δημιουργικής συνεύρεσης με όλο και περισσότερους δίαυλους επικοινωνίας με την ίδια την κοινωνία.
Άρα αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο ώστε να “χτιστεί” ένα κίνημα με κύριο αίτημα την αλλαγή που προτείνουμε. Όμως ένα τέτοιο κίνημα χτίζεται βήμα το βήμα μέσα από καλές πρακτικές, σωστή ενημέρωση, ανατροφοδότηση και ξανά στις ακόμα πιο καλές πρακτικές που θα μας φέρνουν, όλο και πιο κοντά στο στόχο μας.