
Η συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ στην Καζέρτα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη γνώσεις και μοναδικές στιγμές. Η Casertavecchia, όπου πραγματοποιήθηκαν πολλές από τις δραστηριότητες, είναι ένας γραφικός μεσαιωνικός οικισμός στην Ιταλία, προσφέροντας ένα ειδυλλιακό περιβάλλον για την εκπαίδευσή μας. Αυτό το μέρος, με τα πέτρινα κτίρια και τα στενά σοκάκια, δημιουργεί το ιδανικό πλαίσιο για πολιτιστική ανταλλαγή και μάθηση.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της εκπαίδευσής μας ήταν η πολιτιστική επίσκεψη στο Βασιλικό Παλάτι της Καζέρτα. Η ξενάγηση μας προσέφερε μια λεπτομερή κατανόηση της ιστορίας του παλατιού, της δυναστείας των Βουρβόνων, και της εξέλιξης της πόλης γύρω από αυτό. Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε τη σχέση της Καζέρτα με τη Νάπολη κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Βουρβόνων και πώς αυτό επηρέασε την ανάπτυξη της περιοχής.

Στη φύση, συμμετείχαμε σε δραστηριότητες ενσυνειδητότητας και γιόγκα στο πάρκο. Αυτές οι πρακτικές μας βοήθησαν να χαλαρώσουμε και να συνδεθούμε καλύτερα με το περιβάλλον και τον εαυτό μας. Μέσα από ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, μάθαμε πώς να διαχειριζόμαστε το άγχος και να ενισχύουμε την ευημερία μας. Το εργαστήριο γιόγκα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα μέλη της τοπικής οργάνωσης, ήταν μια μοναδική εμπειρία που μας έφερε πιο κοντά και δημιούργησε μια αίσθηση ενότητας, ανεξάρτητα από τις πολιτισμικές μας διαφορές.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος του προγράμματος ήταν το εργαστήριο αστικής αναβάθμισης στην Casertavecchia, το οποίο διοργανώθηκε από την τοπική οργάνωση La Finestra. Αυτό το εργαστήριο εστίασε στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και στις πολιτιστικές δραστηριότητες που μπορούν να υποστηρίξουν την τοπική κοινότητα. Ανταλλάξαμε ιδέες για το πώς οι μικρές κοινότητες μπορούν να βελτιώσουν τις υποδομές τους διατηρώντας ταυτόχρονα την πολιτιστική τους ταυτότητα.

Η επίσκεψη στα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στην Καζέρτα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική. Μας έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε βαθύτερα τη δουλειά της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συζητήσαμε για τα παγκόσμια και τοπικά ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πώς μπορούμε να εμπλακούμε σε δράσεις που ενισχύουν τον σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων στις κοινότητες μας.

Το θεατρικό εργαστήριο με τη Marina Cioppa ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Μέσα από το θέατρο, μάθαμε πώς η δημιουργική έκφραση μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και να ενισχύσει τη διαπολιτισμική κατανόηση. Η συνεργασία μας μέσω της θεατρικής τέχνης ενίσχυσε τις δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της πολιτιστικής συνείδησης.

Το πρόγραμμα Erasmus+ στην Καζέρτα ήταν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία που συνδύασε τη μάθηση, την πολιτιστική ανταλλαγή και την προσωπική ανάπτυξη. Η συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες μας έδωσε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας, να αναπτύξουμε την κοινωνική μας ευθύνη και να προωθήσουμε τη διαπολιτισμική κατανόηση.






